Monday, September 5, 2011

Memasang OSX Snow Leopard didalam Thinkpad T400


Barang - Barang yang diperlukan untuk menyiapkan sajian ini ialah :
1 ) Sekeping DVD Retail Snow Leopard ( untuk mendapatkannya sila guna Google ).
2 ) Sekeping CD yang telah dibakar atau thumbdrive dengan ModCD.iso Nawcom boleh download di http://blog.nawcom.com/?p=446 atauhttp://www.multiupload.com/ZWHBV3QIG0.
3 ) Rokok ( kalau anda seorang perokok ).
4 ) 1 mug kopi atau nescafe ( kalau anda penagih kaffein ).
5 ) Sifat marah, sabar dan sakit hati ( kalau orang lain boleh buat pasai pa hangpa tak boleh buat ).
Sebelum untuk menlakukan proses memasang Snow Leopard pastikan PCH SATA Control Mode dan Onboard SATA/IDE Ctrl Mode didalam BIOS ditukarkan kepada ACHI.

Masukan cd ModCD.iso atau thumbdrive ModCd.iso dan ON kan komputer anda.

Selepas keluar paparan diatas keluarkan cd ModCD.iso atau thumbdrive ModCD.iso kemudian masukan DVD Retail Snow Leopard dan tekan F5.

Selepas anda F5 akan keluar paparan diatas kemudian tekan ENTER/MASUK.

Pilih bahasa yang anda faham selepas melihat paparan ini dan klik pada utility dibahagian atas panel antaramuka untuk format HDD.

Jika anda belum menyediakan partition untuk menlakukan proses memasang Snow Leopard anda boleh format HDD anda disini tetapi aku menyarankan korang format menggunakan GParted.

Sediakan 1 partition untuk Snow Leopard anda dalam format Mac OS Extended (Journaled).

Partition untuk memasang Snow Leopard yang telah siap diformat dan keluar dari bahagian ini.

Tekan Continue untuk meneruskan proses memasang Snow Leopard.

Tekan Agree untuk proses seterusnya.

Klik pada partition yang hendak dipasang dengan Snow Leopard dan tekan Install.

Tunggu sehingga keluar arahan Restart , keluarkan DVD Retail Snow Leopard dan masukan semula cd ModCD.iso. Selepas boot dengan cd ModCD.iso pilih dan MASUK/ENTER pada nama partition yang telah dipasang dengan Snow Leopard .

Selepas memasukkan nama dan kata laluan untuk akaun root , klik pada About This Mac atau System Preference untuk melihat mana-mana hardware yang tidak menyokong atau berfungsi didalam Snow leopard anda.

Sebelum untuk menlakukan prose update terlebih dahulu anda perlu membuang sleepenabler.kext didalam /System/Library/Extra/Extension/ untuk mengelak berlakunya kernel panic.


Snow Leopard yang berjaya dipasang pada Thinkpad T400 buat masa sekarang video tidak dapat dimainkan, wireless dan bluetooth. Disebabkan Apple tidak menyokong cip Intel GMX4000 dan Intel@Wireless 5100.No comments: